Do góry

Desery Przepis na:

Malinowa zeberka

Malinowa zeberka

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 130

Dodano:

Odsłon: 6056

Słodko kwaśna pyszność

Składniki

  • 6 jaj
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl. wody gazowanej
  • 1 szkl. oleju
  • 3 szkl. mąki + 3 łyzki
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • maliny 250ml
  • 0,6 ml jogurtu naturalnego
  • 2 galaretki malinowe
  • 2 czekolady mleczne na polewę, może być biała
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i żółtka.
    mąkę, olej, wodę dodajemy na przemian w małych porcjach. Mieszamy drewnianą łyżką.


    Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao a do drugiej 3 łyżki mąki.

    Ciasto wylewamy na blaszkę na przemian, 2 łyżki białego, na to 2 łyżki ciemnego. Pieczemy w temp. 175-180 stopni około 60 minut.


    W szklance wrzątku rozpuszczamy galaretki, schładzamy. Mieszamy z jogurtem.

    Wystudzone ciasto przekrawamy, przekładamy kremem jogurtowym, do którego wrzucamy maliny(parę pozostawiamy do dekoracji)

    Roztapiamy czekoladę, Malujemy ciasto układając maliny...pyyyycha, polecam:-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kaasiulka86 15 kwietnia 2014 mam jeszcze pytanie- obie galaretki rozpuszczamy w szklance wody ?czy każdą oddzielnie w szklance?
i czy to ciasto jest wysokie??
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 15 kwietnia 2014 Wygląda smakowicie i bardzo zachęcająco.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń