Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Malinowe oponki w sezamie"
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 37
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 112
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 451
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32628
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 82
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 112
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 37
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 112
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 451
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32628
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 82
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 112
Składniki
Mąkę, drożdże, sól i cukier wsyp do dużej miski. W rondelku podgrzej mleko, włóż masło i podgrzewaj, aż tłuszcz się rozpuści. Ciepłe (ale nie gorące) mleko wlej do mąki. Wbij jajko.
wymieszaj (tylko do połączenia) mikserem z końcówkami w kształcie haka. Następnie dłonią wyrób gładkie elastyczne ciasto (wyrabiaj ok. 8 min, do czasu, aż cias to zacznie odstawać od ścianek miski i od dłoni). Miskę z ciastem przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Zagnieć kilkukrotnie, po czym podziel je na 15 porcji. Każdą rozwałkuj na podłużny placuszek i posmaruj łyżką konfitury. Zwiń, tworząc rulon. Lekko go skręć i uformuj oponkę, sklejając końce.
Przygotowane w ten sposób wszystkie bułeczki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Żółtko roztrzep ze śmietaną i pędzelkiem posmaruj wierzchy oponek. Posyp sezamem. Piecz 20 min w 200 st. Bułeczki podawaj z pozostałą konfiturą malinową albo np. sosem waniliowym.Źródło: Tina