Do góry

Desery Przepis na:

Malinowe tiramisu

Malinowe tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 395

Dodano:

Odsłon: 2063

Przepisów na tiramisu istnieje co najmniej kilkadziesiąt, wersja z malinami jest jedną z nich. Po więcej zapraszamy na: www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Krem tiramisu: 3 żółtka, 50 gr cukru, 250 gr serka mascarpone, 1/3 szklanki wody
  • Poncz kawowo-malinowy: 100 ml espresso, 60 ml likieru malinowego, 40 gr cukru
  • Przecier malinowy: 200 gr malin, 50 gr cukru, 100 ml wody
  • Inne: 1/4 opakowania biszkoptów, Maliny do dekoracji
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Krem tiramisu:
    Do garnka wlewamy 1/3 szklanki wody, cukier i gotujemy około 4 minut aż powstanie syrop
    Żółtka ubijamy w mikserze aż do powstania puszystej masy i stopniowo dolewamy syropu ciągle miksując
    Do masy dodajemy serek mascarpone i mieszamy
    Gotową masę odstawiamy do lodówki aby zgęstniała

    Poncz kawowo-malinowy:
    Do garnka wlewamy espresso, likier malinowy oraz cukier
    Całość zagotowujemy aż powstanie syrop około 4 minut

  2. Przecier malinowy:
    Do garnka wkładamy: maliny, cukier oraz dolewamy wody
    Całość blendujemy a następnie gotujemy aż wyparuje większość wody
    Masę odstawiamy do lodówki aby zgęstniała

    Składanie:
    Na spód pucharków kładziemy po kilka biszkoptów i polewamy je likierem kawowo-malinowym
    Czekamy chwilę aż biszkopty wchłoną likier a następnie zalewamy je warstwą kremu tiramisu
    Czynność tą powtarzamy dwukrotnie
    Na koniec na samą górę ostrożnie wylewamy przecier malinowy
    Deser podajemy schłodzony przez minimum jedną godzinę w lodówce

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń