Do góry

Napoje Przepis na:

Malinówka

Malinówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 278 Ocena: 5088

Dodano:

Odsłon: 572

Klasyka nalewek

Składniki

  • Proporcje można zmieniać dowolnie
  • 2 l malin
  • 1 l destylatu 80% lub 750ml spirytusu i 250 ml wody
  • cukier około 1 szklanka
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Maliny wrzuciłam do słoja i przesypywałam go warstwami cukrem.
    Po dobie- gdy puściły sok zalałam je destylatem. Nie polecam dłuższego przetrzymywania malin, bo zacznie się winna fermentacja- i malinówka będzie miała inny posmak.

    Puszczanie soku można całkowicie pominąć, wtedy zalewamy maliny destylatem tak aby były zakryte- i nie ma problemu z proporcjami.

    Teraz trzeba poczekać parę tygodni, potem trzeba maliny odcisnąć i odstawić malinówkę do wyklarowania. Jeśli jest za mocna można dodać filtrowanej wody.

    Potem trzeba malinówkę zciągnąć z nad osadu rurką.

    Maliny można wykorzystać do ciast i deserów.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń