Do góry

Desery Przepis na:

Maliny zamknięte w delikatnym cieście

Maliny zamknięte w delikatnym cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 19

Dodano:

Odsłon: 227

Szybkie, proste, muślinowe ciasto z zamkniętym wewnątrz aromatem owoców. Nie traficie takiego, co by się oparł i szczerze nie pochwalił.

Składniki

  • Mąka pszenna - szklanka - 150g.
  • Mąka ziemniaczana - szklanka - 190g.
  • Cukier drobny - czubata szklanka - 200g.
  • Jaja - 6 szt.
  • Masło -200 g.
  • proszek do pieczenia - pełna łyżeczka
  • Maliny - 2 szklanki
  • Cukier puder - 1/2 szklanki
  • Arbuz - 20dkg.
  • Mąka ziemniaczana -1 łyżka
  • Cukier puder do posypania
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Maliny zasypać cukrem. Arbuza dobrze rozgnieść na miazgę, połączyć z malinami.
    Formę 24x24 lub 21x28 wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik włączyć ustawić na 180 st.
    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
    Masło rozdrobnić, wsypać cukier, ucierać mikserem lub malakserem na jasną, puszystą masę /5-7 minut/. Nie przestając ucierać, dodawać po jednym żółtku.
    Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać porcjami do masy maślano-jajecznej. Po każdej porcji wymieszać wszystko mikserem
    Na końcu, łyżką lub szpatułką wmieszać delikatnie pianę z białek..
    Na dno formy wyłożyć połowę ciasta, lekko wyrównać, wyłożyć na nie maliny z arbuzem i mąką ziemniaczaną
    Łyżką, wyłożyć delikatnie pozostałe ciasto i lekko wyrównać powierzchnię.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40- 45 minut - do "suchego patyczka"
    Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń