Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Małopolski bigos z grzybami i śliwkami"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 48
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 77
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 37
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 103
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 48
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 77
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 37
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 103
Składniki
Kapustę kiszoną osącz i dość drobno posiekaj. Przełóż do dużego garnka. Dodaj opłukane suszone grzyby oraz listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i jagody jałowca. Ew. lekko posól i oprósz mielonym pieprzem. Podlej niedużą ilością wody i duś ok. 30 min.
Cebule obierz, grubo posiekaj. Mięso pokrój w niezbyt dużą kostkę. Kiełbasę potnij w półplasterki, a boczek w paseczki.
Boczek lekko podsmaż. Zdejmij z patelni i na tłuszczu ze smażenia boczku zrumień cebule, pokrojone mięso oraz kiełbasę. Z kapusty zlej nadmiar wody. Dodaj podsmażone razem z tłuszczem z patelni (jeśli lubisz, możesz w tym momencie wlać także 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina). Duś 1 godzinę. Świeżą kapustę opłucz, osusz, wytnij głąb. Kapustę grubo poszatkuj.
Suszone śliwki pokrój na mniejsze kawałki i wraz z kapustą wrzuć do garnka. Ponownie przypraw na pikantnie i duś bigosik jeszcze ok. 30 min.Źródło: Tina