Do góry

Dania główne Przepis na:

Małosolne Ogórki z Pepperoni

Przepis dnia 2011-04-21
Małosolne Ogórki z Pepperoni

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 1411

Dodano:

Odsłon: 5411

Sprubujcie wersje z ostrą Pepperoni.

Składniki

  • ogórków gruntowych ( niedużych, twardych ), 3, 600 Kg.
  • litry Wody, 4
  • duże łyżki soli ( zwykła sól ), 4
  • główki czosnku, 1 ½
  • koper do kiszenia
  • kawałek chrzanu ( pokrojony w słupki albo plastry )
  • dużych czerwonych Pepperoni ( ostre ), 10 szt.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ► Pzygotowanie solanki - do wody dodajemy sól i dobrze mieszamy żeby sól się rozpusciła. ► Do pojemnika z kamionki wkładamy warstwami koper, czosnek, chrzan pepperoni i ogórki, tak układamy 3 warstwy i zalewamy solanką, górę obciążamy żeby ogórki znajdowały się pod wodą. ► Proces kiszenia trwa około 5 do 8 dni. Po zakiszeniu, wyjmujemy ogórki a solankę przecedzamy (przez sitko). ► Do słoików wkładamy trochę kopru kilka ząbków czosnku, jeden pepperoni i ogórki, wszystko zalewamy solanką. Następnie wkładamy słoiki do dużego garnka i gotujemy na małym ogniu (pasteryzujemy) przez około 10 - 15 min. Po pasteryzacji ustawiamy słoiki wieczkiem w dół i czekamy żeby ostygły. Magazynujemy w ciemnym i chłodnym miejscu ( Np. Piwnicy )

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tsobek 21 kwietnia 2011 Uwielbiamy małosolne :-) chętnie wypróbuje wersję z peperoni. Pasteryzuję ogórki kiszone od lat, jeszcze nigdy mi się nie zepsuły. Krótka paseryzaja zachowuje jędrność ogórków i hamuje kiszenie.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

malta14 20 kwietnia 2011 Jagienka masz 100% racje tak wlasnie to ma funkcjonowac ze w oczekiwanym i zyczonym momencie z pasteryzacja przerywa sie procesz kiszenia.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

malta14 20 kwietnia 2011 Jagienka masz 100% racje. Wlasnie tak to funkcjonuje z ta pasteryzacja w zyczonym momencie przerywa sie dalsze kiszenie.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 20 kwietnia 2011 Slyszalam,ze ludzie robia ogorki wlasnie na zime malosolne...i wlasnie slyszalam,ze robia to poprzez pasteryzacje w momencie,gdy ogorki sa dla nich idealne...to moze byc 5 dni jak Pan podaje,ale moze byc krocej jak mowi kstr54.
Wydaje mi sie,ze upodoban tyle ile ludzi,ale najwazniejsze dla mnie jest to,czy faktycznie sa delikanie ukiszone w zimie i czy przez te pasteryzacje nie robia sie miekkie?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 20 kwietnia 2011 5-8 dni to juz nie sa malosolne!!! a potem jeszcze gotowanie????(pasteryzowane), u mnie malosolne to: ogorki +sol+koper,+chrzan(ze sloika) tu gdzie mieszkam trudno o korzen,czosnek i zalewam wrzatkiem ,obciazam zgory, a rano moge juz chrupac,,natomiast za 2 dni to sa naprawde suer MALOSOLNE

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń