Do góry

Śniadania Przepis na:

Mały,pyszny chlebek na zakwasie z ziarnami.

Przepis dnia 2010-07-29
Mały,pyszny chlebek na zakwasie z ziarnami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 240

Dodano:

Odsłon: 41203

Wiele osób obawia się zakwasu,niepotrzebnie,to prosta sprawa.Ten chlebek jest ulubionym chlebem mojego męża,polecam!:-)

Składniki

  • aktywny zakwas żytni(dokarmiony 12 godz. wcześniej), 150 g.
  • mąka pszenna(najlepiej typ 550,ale może być dowolna), 350 g.
  • letnia woda, 200 g.
  • brązowy cukier, 1 łyżeczka
  • sól, 1 płaska łyżeczka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki mikserem(końcówki haki).Ciasto powinno być dosyć luźne i klejące.Przekładamy je do małej(18-20 cm) keksówki wysmarowanej olejem słonecznikowym i wysypanej otrębami lub mąką.Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.Jeżeli rano ciasto nie będzię wyrośnięte stawiamy je w ciepłe miejsce(latem na słońcu,zimą np na kaloryfer),żeby podwoiło objętość.Kiedy wyrośnie(NIE PIECZEMY NIEWYROŚNIĘTEGO CHLEBA!) smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy ziarnami(dynia,słonecznik,mak,sezam,siemię lniane,co lubimy)

  2. Piekarnik rozgrzewamy do 240 st. C.Kiedy się nagrzeje wstawiamy chleb.Po 10 min. zmniejszamy temperaturę do 200-210 st. C i pieczemy jeszcze 30 min.

  3. Przed pokrojeniem pozwólmy mu zupełnie wystygnąć,będzie JESZCZE;-) lepszy.

  4. SMACZNEGO!

  5. Przepis znalazłam na(w?) blogu LEŚNY ZAKĄTEK

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Aneta17 07 lutego Rewelacyjny przepis..pierwszy raz piekłam chleb na zakwasie.Wyszedł boski :) :) Troszkę przepis zmodyfikowałam, zamiast zwykłej mąki dałam 150g owsianej i 200 pszennej typ 500..Następny będę piekła tylko z owsianej :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 18 lutego 2011 jaki wymiar keksówki, bo muszę, muszę go zrobić, jest wspaniały, aha ile to jest 150g zakwasu, szklanka?

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ethela 29 lipca 2010 Częstuj się,jab. lubię karmić ludzi!Sama niekoniecznie jem-lubię robić:-)Tak że,jak mawiał mój dziadek-NIE KRĘPULCUJ SIĘ!;-DD

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ethela 29 lipca 2010 Bardzo proszę,częstuj się!Ja lubię karmić ludzi,sama niekoniecznie muszę jeść:-)Jak mawiał mój dziadek-Nie KRĘPULCUJ się,proszę bardzo!:-)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 29 lipca 2010 chleby na zakwasie są najlepsze na świecie, mogę kawałeczek ???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 28 lipca 2010 Po prostu śliczny . Daje do ulubionych i kiedyś spróbuje go upiec. Nie robiłam jeszcze chleba na zakwasie,.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ethela 28 lipca 2010 Ja korzystałam z instrukcji zamieszczonej w blogu PRACOWNIA WYPIEKÓW.To naprawdę prosta sprawa,potrzeba tylko 4-5 dni.Mi wyszedł za pierwszym razem:-)Teraz to już 2letni MOCARZ-zakwas z czasem nabiera mocy.I ja uwielbiam chleby na zakwasie:-)Mają jeszcze jedną zaletę-dłużej zachowują świeżość.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 28 lipca 2010 Do Wioli: na blogu Moje Wypieki jest dokładna instrukcja (dzień po dniu), jak zrobić zakwas. Polecam również film na YouTube wpisz "zakwas" i włącz film pt: "Jak zrobić zakwas na chleb". Polecam!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 28 lipca 2010 mam pytanie a jak robisz ten zakwas chcę zrobić taki chlebek ale nigdy nie robiłam jeszcze zakwasu,pozrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń