Do góry

Dania główne Przepis na:

Małże w słodkim winie z czosnkiem, peperoncino i makaronem

Małże w słodkim winie z czosnkiem, peperoncino i makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3850

Dodano:

Odsłon: 938

Często wracam myślami do cudownych wakacji, jakie spędzałam z mężem co roku we Włoszech. Pomijając podróże i zwiedzanie, w mojej głowie utkwił smak nie raz wspaniale przyrządzanych owoców morza. Moje ulubione to były chyba świeżo smażone w cieście.... istny rarytas dla podniebienia. Niestety takich frykasów u nas nie można dostać, trzeba zatem zadowalać się tym, co mamy dostępne, a więc padło na małże. Mimo tego, że były mrożone, okazały się super smaczne i świeże :-)

Składniki

  • 500g małży
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1,5 szkl słodkiego wina (u mnie wermut cytrynowy)
  • ok 100g makaronu spaghetti (najlepszy nr 1 lub 3)
  • szczypta płatków chilli
  • sól
  • natka pietruszki
  • olej sezamowy
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. W między czasie małże dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż się całkiem otworzą. Jeżeli jakieś pozostaną zamknięte, wyrzucamy je do kosza (to oznaka, że są nieświeże!)

  2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju sezamowego, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek z płatkami chilli i chwilę podsmażamy. Gdy aromat smażonego czosnku zacznie się unosić, dorzucamy małże i wlewamy wino. Całość dusimy pod przykryciem ok 5 minut.

  3. Do powstałego sosu dodajemy makaron i jeszcze chwilkę całość trzymamy na ogniu. Tak przygotowane danie posypujemy świeżą pietruszką.


    SMACZNEGO :-)

  4. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń