Do góry

Desery Przepis na:

Mandarynkowy sernik

Mandarynkowy sernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Mandarynkowy sernik"

Składniki

  • 20 dag ciastek kakaowych
  • dżem
  • 10 dag masła
  • 40 dag sera
  • 25 dag ricotty
  • 20 dag cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 5 dag kaszy manny
  • cytryna
  • 3 żółtka
  • 20 dag mandarynek w zalewie
  • 10 dag orzechów
  • miód
  • dżem
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasteczka kakaowe pokrusz lub rozwałkuj. Zagnieć z 3 łyżkami dżemu (np. porzeczkowego) i miękkim masłem. Tortownicę wyłóż pergaminem i wylep masą z ciastek, odstaw do lodówki.

  2. Biały ser zmiel, zmiksuj z ricottą (lub gęstą śmietaną). Dodaj połowę cukru, opakowanie cukru waniliowego, kaszę mannę, sok i skórkę otartą z cytryny oraz 3 żółtka. Zmiksuj całość na gładką masę.

  3. Tortownicę wyjmij z lodówki. Spód z cia stek posmaruj poło- wą masy serowej. Rozłóż osączone z zalewy lub obrane i podzielone na cząstki mandarynki (kilka odłóż). Przykryj resztą masy. Piecz sernik ok. 50 minut w temp. 160 st. Pozostaw na chwilę w piekarniku.

  4. W rondelku rozpuść resztę cukru. Gdy się skarmelizuje, dodaj 2 łyżki miodu. Na patelni upraż bez tłuszczu posiekane orzechy. Posyp sernik, polej miodowym karmelem. Odstaw do zastudzenia. Ozdób resztą mandarynek.

  5. Czas ok. 90 min; porcja – 410 kcal, cena 1,90 zł.

  6. Najsmaczniejszy sernik upieczesz z twarogu o kremowej konsystencji i od powiedniej zawartości tłuszczu. Biały ser musi być więc półtłusty, a najlepiej tłusty.

  7. Jeśli jednak kupiłaś chudy twaróg, nie wszystko stracone. Podczas mielenia lub przeciskania przez prasę, dodaj do niego masło.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń