Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mandarynkowy wieniec"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1078
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 153
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1078
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 153
Składniki
Przygotuj dwie miski. W jednej wymieszaj suche na ciasto: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao. Do drugiej wlej: mleko, olej, kawę, wbij jajka, zmiksuj. Masę wlej do suchych składników i wszystko krótko zmiksuj.
Ciasto przelej do silikonowej okrągłej formy z kominem (jeśli używasz innej niż silikonowa, to nasmaruj ją tłuszczem i wysyp bułką tartą). Piecz ok. 40 min w temp. 180 st. Ciasto wystudź, wyjmij z formy i rozetnij na 3 jednakowej grubości krążki.
Przygotuj krem: 1 łyżkę kawy rozpuść w 2 łyżkach wrzątku, ostudź. Mandarynki osącz, część odłóż do dekoracji, resztę pokrój. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dosypując cukier. Śmietanę połącz z serem. Krem podziel na 2 części, do jednej wlej kawę, wymieszaj.
Krążek ciasta posmaruj 1/2 białego kremu, przykryj drugim i posmaruj resztą białego kremu. Rozłóż pokrojone mandarynki, przykryj trzecim krążkiem ciasta. Wieniec posmaruj ciemnym kremem. Oprósz resztą kawą (przez sitko), udekoruj mandarynkami i ew. ziarenkami kawy.Źródło: Tina