Do góry

Desery Przepis na:

Mandarynkowy wieniec

Mandarynkowy wieniec

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Mandarynkowy wieniec"

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1
  • 5 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju
  • np. rzepakowego
  • 1
  • 5 szkl. mleka
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mocnego naparu kawy. Kremy i dekoracja: 25 dag serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 36 proc
  • 1 puszka mandarynek (albo kilka świeżych: obranych i oczyszczonych z błonek
  • 2 łyżki miałkiej kawy instant
  • 2 łyżki cukru pudru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotuj dwie miski. W jednej wymieszaj suche na ciasto: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao. Do drugiej wlej: mleko, olej, kawę, wbij jajka, zmiksuj. Masę wlej do suchych składników i wszystko krótko zmiksuj.

  2. Ciasto przelej do silikonowej okrągłej formy z kominem (jeśli używasz innej niż silikonowa, to nasmaruj ją tłuszczem i wysyp bułką tartą). Piecz ok. 40 min w temp. 180 st. Ciasto wystudź, wyjmij z formy i rozetnij na 3 jednakowej grubości krążki.

  3. Przygotuj krem: 1 łyżkę kawy rozpuść w 2 łyżkach wrzątku, ostudź. Mandarynki osącz, część odłóż do dekoracji, resztę pokrój. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dosypując cukier. Śmietanę połącz z serem. Krem podziel na 2 części, do jednej wlej kawę, wymieszaj.

  4. Krążek ciasta posmaruj 1/2 białego kremu, przykryj drugim i posmaruj resztą białego kremu. Rozłóż pokrojone mandarynki, przykryj trzecim krążkiem ciasta. Wieniec posmaruj ciemnym kremem. Oprósz resztą kawą (przez sitko), udekoruj mandarynkami i ew. ziarenkami kawy.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń