Do góry

Dania główne Przepis na:

Mango curry z indykiem i pak choi

Mango curry z indykiem i pak choi

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 4968

Dodano:

Odsłon: 2569

Do curry wykorzystalam chinska kapuste pak choi, która jest nie tylko bardzo zdrowym warzywem, ale zawiera równiez duzo potasu i karotenu, wapnia, witaminy C, niektóre witaminy z grupy B, a także flawonoidy, kwas fenolowy i oleje gorczyczne, którym przypisuje się silny efekt antybiotykowy i bakteriobójczy. Potrawa posiada w zasadzie niewiele skladników, ale razem tworza cudowna kombinacje smaków.

Składniki

  • 150 g ryżu basmati
  • 1 mango
  • 300 g fileta z piersi indyka
  • 3 mini pak choi
  • 2 dymki
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 100 ml bulionu
  • mango curry w proszku
  • 1 papryczka chili
  • czarny sezam
  • sól, pieprz
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ryż basmati splukac zimna woda, podgrzac 300 ml wody w garnku, dodac sól i ryz, doprowadzic do wrzenia a nastepnie gotowac na malym ogniu przez 15 minut. Zdjac z ognia i odstawic pod przykryciem na kolejne 10 minut.
    Obrac mango, pokroic w kostke, dymke pokroic w pierscienie a pak choi w paski.
    Mieso z indyka pokroic w kostke lub paski i podsmazyc na oleju.

  2. Wyjac mieso z patelni, podgarzac na niej 1 lyzke oleju i podsmazyc na nim dymke, nastepnie dodac mango i paski pak choi. Smazyc przez chwile, nastepnie dodac mleczko kokosowe, bulion, curry, chili i ewentualnie doprawic do smaku.
    Dusic ok. 10 minut pod przykryciem.

  3. Podawac z ryzem i posypac czarnym sezamem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 15 lutego Wszystkie składniki są w moim guście <3 Cudowne połączenie, choć dla wielu smaki nieznane i robią z czym popadnie. Jednak zdecydowanie tajskie smaki <3 Mango lassi nie tą drogą :P (taka podpowiedź dla co niektórych) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 lutego Czuć zapach Indii :) Świetne jedzonko, lubię takie smaki, pycha :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń