Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
co zrobić z makiem, który został po pieczeniu świątecznego makowca? - bułeczki na drugie śniadanie, przekąskę :) przepis na 16 bułeczek wielkości rynkowej :)
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Składniki
Do miski wsypuję w kolejności: - cukier - drożdże i mieszam - mąkę i mieszam - masło i mieszam - jajko i zagniatam :) Jeśli ciasto wciąż się kruszy, dodaję po łyżce letniej wody lub letniego mleka. Gdy jest już na tyle miękkie i sprężyste, że lekko odchodzi od dłoni i od ścianek miski, robię kulę i zostawiam na godzinkę przykryte czystą bawełnianą ściereczką.
Dwa ruchy dłonią zagniatając ciasto wystarczą, by było gotowe do wałkowania. Także rach ciach i buch ciasto na stolnicę, lekko oprószam mąką, aby nie kleiło się do wałka i rozwałkowuję na prostokąt.. Rozprowadzam łyżką mak, zostawiając 2 cm nieposypanego ciasta od dłuższego boku na sklejenie. Zwijam luźno rulon jak na roladę - dłuższym bokiem - tak by powstał wałek. Znowu przykrywam ściereczką i zostawiam na jakieś 20 minut, ciasto jeszcze lekko podrośnie - tyle, ze luźne zwinięcie nie będzie widoczne, przestrzeń się wypełni.
Wałek ciasta kroję ostrym nożem na ok. 1,5-2 cm plastry i każdy plaster płasko jak kanapkę układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto urośnie, więc zostawiam przestrzeń. Piekę w 170 stopniach ok. 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika, nie wyjmuje bułek od razu, lekko uchylam drzwiczki i po 15 minutach wyjmuje na kratkę do wystudzenia. Mysłałam, że wystarczy na tydzień ....nic z tego, za dobre były :)