Do góry

Desery Przepis na:

Marcepanki z daktylami

Marcepanki z daktylami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18985

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Marcepanki z daktylami"

Składniki

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 2 twarde jabłka
  • 1 twarda gruszka
  • 5 dag daktyli
  • 10 dag masy marcepanowej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek płatków migdałowych
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do oprószenia bułek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto wyjmij wcześniej na bufet, aby rozmroziło się w temp. pokojowej. W tym czasie jabłka i gruszkę umyj, wytrzyj i poprzekrawaj na połówki. Usuń gniazda z pestkami, owoce pokrój w niezbyt dużą kostkę. Przesyp do rondelka.

  2. Dodaj skórkę cytrynową, cukier waniliowy oraz cynamon. Wlej odrobinę wody. Zagotuj, rondel przykryj, zmniejsz pod nim ogień i duś owoce ok. 5 min. Po tym czasie przełóż je na sitko, by ociekły z soku i ostygły. Daktyle i marcepan drobno posiekaj.

  3. Ciasto rozwiń, pokrój na 8 kwadratów. Posmaruj je z jednej strony roztrzepanym białkiem.

  4. Na środek każdego kawałka nałóż owoce, posyp daktylami i marcepanem. Złóż, zakładając na siebie dwa przeciwległe rogi i sklejając je nad nadzieniem. Bułki posmaruj żółtkiem, posyp migdałami. Piecz na blasze wyłożonej pergaminem, ok. 20 min w 220 st. Ostudź, oprósz cukrem pudrem.

  5. Jeszcze ciekawszy smak!

  6. Nim nałożysz nadzienie owocowe, posmaruj ciasto cieniutko serkiem o smaku gruszkowym i posyp granulowanym kakao.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń