Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Marcepanki z daktylami"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 242
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 22
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13211
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 242
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 22
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13211
Składniki
Ciasto wyjmij wcześniej na bufet, aby rozmroziło się w temp. pokojowej. W tym czasie jabłka i gruszkę umyj, wytrzyj i poprzekrawaj na połówki. Usuń gniazda z pestkami, owoce pokrój w niezbyt dużą kostkę. Przesyp do rondelka.
Dodaj skórkę cytrynową, cukier waniliowy oraz cynamon. Wlej odrobinę wody. Zagotuj, rondel przykryj, zmniejsz pod nim ogień i duś owoce ok. 5 min. Po tym czasie przełóż je na sitko, by ociekły z soku i ostygły. Daktyle i marcepan drobno posiekaj.
Ciasto rozwiń, pokrój na 8 kwadratów. Posmaruj je z jednej strony roztrzepanym białkiem.
Na środek każdego kawałka nałóż owoce, posyp daktylami i marcepanem. Złóż, zakładając na siebie dwa przeciwległe rogi i sklejając je nad nadzieniem. Bułki posmaruj żółtkiem, posyp migdałami. Piecz na blasze wyłożonej pergaminem, ok. 20 min w 220 st. Ostudź, oprósz cukrem pudrem.
Jeszcze ciekawszy smak!
Nim nałożysz nadzienie owocowe, posmaruj ciasto cieniutko serkiem o smaku gruszkowym i posyp granulowanym kakao.Źródło: Tina