Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Marcepanowe bałwanki"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35993
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 162
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 292
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 346
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35993
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 162
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 292
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 346
Składniki
Mąkę przesiej do miski i dobrze wymieszaj ze szczyptą soli, mielonymi orzeszkami i cukrem pudrem. Następnie dodaj miękkie masło w kawałkach i wbij całe jajko. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Owiń je folią aluminiową i włóż na godzinę do lodówki, aby się uleżało.
Po wyjęciu ciasta uformuj kulki trzech wielkości (taką samą ilość wszystkich rozmiarów). Każdą kulkę przekłuj igłą i udekoruj goździkami. Na najmniejszych kulkach zrób z goździków oczka (to główki), a na pozostałych (to tułów) – większe guziki. Rozłóż kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170° C do przyrumienienia. Gdy kulki wystygną, powyciągaj z nich igły. Potem, po trzy – od największej do najmniejszej, ponakłuwaj na nowe igły. Oprósz bałwanki cukrem pudrem, a z wykałaczek zrób im ręce. Marcepan zafarbuj na czerwono i dla każdego bałwanka zrób nos, szalik i czapkę.
Czas przygotowania: 60 minut Cena porcji: ok. 1,5 zł Kalorie: porcja ok. 335 kcal.Źródło: Na żywo