Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Marcepanowy placek z jabłkami"
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 221
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 63
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3313
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 221
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 63
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3313
Składniki
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 1,40 zł
Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, wycinamy gniazda nasiennie. Połówki delikatnie nacinamy od góry na całej powierzchni, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy.
200 g masła roztapiamy w rondlu. Dodajemy 300 g mąki, kakao, 150 g cukru, opakowanie cukru waniliowego, płatki owsiane, czekoladę i mieszamy. Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką, wyrabiamy i rozkruszamy.
Pastę marcepanową łączymy z 300 g masła, 200 g cukru i torebką cukru waniliowego, miksujemy. Stopniowo dodajemy jajka, mieszamy. Partiami wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wyrabiamy.
Ciastem wykładamy prostokątną blachę zabezpieczoną papierem do pieczenia, układamy na nim jabłka nacięciami do góry i posypujemy czekoladową kruszonką. Pieczemy 40 minut w 180oC.Źródło: Rewia