Do góry

Przekąski Przepis na:

Marchewki z ciasta francuskiego

Marchewki z ciasta francuskiego

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 1265

Dodano:

Odsłon: 1675

Zabawne marchewki z ciasta francuskiego to dobry pomysł na przyjęcie dla dzieci lub podwieczorek. Taka surową marchewkę dzieci zjedzą bez mrugnięcia okiem.

Składniki

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 1 marchewka
  • 3 różyczki brokułów
  • sól, pieprz, swieże zioła
  • kremowy serek lub jogurt do posmarowania
  • * ewentualnie 1 łyżkę mleka lub żółtko do posmarowania ciasta
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rolkę ciasta francuskiego wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na 10 minut. Następnie rozwijamy, wyrównujemy w razie potrzeby i wykrajamy trójkąty. Można sobie poradzić i pociąć ciasto w pasy, a następnie trójkąty( marchewki będą wtedy równej długości). Wąski brzeg trójkąta nacinamy kilkakrotnie. Ciasto można posmarować mlekiem lub żółtkiem. Następnie marchewki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do złotego koloru, około 15 minut.

  2. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut, wyjmujemy i różyczki rozdzielamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce.

  3. Ochłodzone ciasto francuskie smarujemy serkiem i kładziemy marchewkę imitując korzeń oraz brokuły w miejscu naci. Posypujemy pieprzem, solą i gotowe. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń