Do góry

Zupy Przepis na:

Marchewkowo-pomarańczowa zupa krem

Marchewkowo-pomarańczowa zupa krem

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 44

Dodano:

Odsłon: 2170

Rozgrzewająca zupa, która każdemu poprawi humor nawet w najbardziej pochmurny dzień

Składniki

  • 4 marchewki
  • 1 duża pomarańcza
  • szczypta płatków chili (lub 1/4 łyżeczki sproszkowanego)
  • 3 cm imbiru
  • 1 cebula
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • garść orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marchewki obieramy i kroimy w niezbyt grube plasterki. Cebulę kroimy w grubą kostkę i wrzucamy ją na oliwę rozgrzaną w garnku razem z marchewką. Podsmażamy przez kilka minut, aby nabrały koloru.

  2. Dodajemy starty na tarce imbir, chili i gałkę. Następnie całość zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy miąższ z pomarańczy oraz skórkę startą z jej połowy. Gotujemy jeszcze jakiś czas, tak by marchewki były całkowicie miękkie i łatwo można było je zmiksować.

  3. Zupę blendujemy, aby była zupełnie gładka możemy ją jeszcze przetrzeć przez drobne sitko. W razie potrzeby dodajemy wodę lub bulion. Każdą porcję posypujemy uprażonymi orzechami włoskimi oraz lekko skropioną oliwą z oliwek

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dawiduesz 24 lutego 2016 Z jednym się mogę zgodzić. Ta zupa poprawiła nam humor na cały dzień :) Ugotowaliśmy ją dzisiaj wspólnie z żoną, ale chyba coś poszło nie tak (a może ta zupa po prostu tak smakuje)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń