Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Marchewkowy mintaj"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 132
Polecam.
Odsłon: 216
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 56
...ale pyszny.
Odsłon: 124
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 132
Polecam.
Odsłon: 216
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 56
...ale pyszny.
Odsłon: 124
Składniki
Przepis przysłała Małgorzata Stachurska z Katowic
Ryby (jeśli trzeba pokrój na mniejsze kawałki) skrop sokiem z cytryny, posyp przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Jajko roztrzep ze szczyptą ostrej i słodkiej papryki. Ryby obtocz w mące, jajku i bułce tartej. Usmaż z obydwu stron na oleju. Osącz.
Cebule obierz, pokrój na półplasterki. Marchewki obierz, pokrój w plastry. Włóż do garnka, zalej wodą. Gotuj 4 min, osącz.
W misce układaj warstwami cebulę z marchewkami, rybę i tak do wyczerpania składników, kończąc na cebuli z marchewką.
Zalewa: do garnka wlej dwie szklanki wody, ocet, oprósz cukrem i vegetą do smaku. Zagotuj, zmniejsz ogień, gotuj 7 min.
Na koniec dodaj ziarenka pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie, wymieszaj, ostudź. Zalewę ostrożnie wlej do ryb z warzywami, wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem udekoruj koperkiem.
W ten sam sposób możesz też przygotować świeże śledzie (oczyszczone tuszki). Do smażenia nie panieruj ich w jajku, tylko w samej mące. A do zalewy dodaj łyżeczkę białej gorczycy i ugotuj ją na bazie 10-procentowego octu.Źródło: Chwila dla Ciebie