Do góry

Przekąski Przepis na:

Marchewkowy mus w liściach pora

Marchewkowy mus w liściach pora

Autor:

Przepisów i artykułów: 797 Ocena: 15537

Dodano:

Odsłon: 1353

I tak też można "wykorzystać" por...

Składniki

  • 600 g marchwi
  • 250 ml śmietany 18 %
  • 6 porów
  • sól
  • pieprz
  • 8 plastrów łososia wędzonego
  • masło
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Marchew obrałem, pokroiłem na kawałki, ugotowałem do miękkości w niewielkiej ilości posolonej wody. Następnie marchew osączyłem, po studzeniu zmiksowałem i starannie wymieszałem z 8 łyżkami wody.
    Wkładkę do gotowania na parze posmarowałem masłem. Pory oczyściłem, 2 sztuki przekroiłem wzdłuż i rozdzieliłem na pojedyncze liście, które blanszowałem przez minutę w posolonej wrzącej wodzie, opłukałem zimną wodą, dobrze osączyłem i ułożyłem jeden obok drugiego na kawałku przezroczystej folii spożywczej.
    Pozostałe pory pokroiłem drobniutko w kostkę i rozsypałem na rozłożonych liściach. Posoliłem, popieprzyłem, przykryłem plastrami łososia. Na rybie rozłożyłem mus z marchewki. Za pomocą folii zwinąłem liście porów w roladki i umieściłem je we wkładce
    do gotowania na parze. Wstawiłem wkładkę z roladami do garnka z wrzącą wodą, garnek szczelnie przykryłem, roladki gotowałem na parze 10 minut. Pokroiłem na plastry i podałem razem z sosem paprykowym..

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń