Do góry

Przetwory Przepis na:

Marmolada pomarańczowa

Marmolada pomarańczowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 25

Dodano:

Odsłon: 5762

trochę z nią zabawy ale warto :) jest przepyszna a zapach pomarańczy roznosi się po wszystkich zakątkach mieszkania

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pomarańcze i cytryny szorujemy gąbką z płynem do naczyń, suszymy. Cytryny obieramy ze skórki, usuwamy całą błonę i wrzucamy do garnka. Ze skórki usówamy możliwie najwięcej białego, kroimi w cieniutki paseczki i wrzucamy do osobnego garnka.

  2. Zabieramy się za pomarańcze. Jest z nimi trochę zabawy, bo trzeba je obrać usówając możliwie najwięcej białej skórki i błonek. Ja nacinam pomarańcze dookoła dosyć głęboko i rozdzielam na 8 kawałków. Wycinam miąsz i czyszczę skórkę. Miąsz dodajemy do cytryn, skórkę również kroimy na cienkie paseczki i wczucamy do garnka ze skórkami.

  3. Do miąszu pomarańczowo-cytrynowego dodajemy 2 szklanki cukru i stawiamy na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie gotujemy skórki. Aby marmolada nie była gorzka, najlepiej kilkakrotnie zmienić wodę. Skórki gotujemy do miękości i dodajemy do miąszu. Smażymy aż cały sok odparuje a marmolada zgęstnieje. Ja smażyłam ją na 2 razy po ok 2-3 h.

  4. Gorącą marmoladę przekładamy do wygotowanych słoiczków i mocno zakręcamy. Idealnie nadaje sie do ciast, ciasteczek czy po prostu do herbaty. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gurufistaszek 22 lutego 2011 oczywiście, że zachowałam :) coś czuję, że w weekend kolejna tura...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hanix1984 20 lutego 2011 Mam nadzieję, że jeden słoik dla mnie zachowałaś :) Do ulubionych

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 20 lutego 2011 Dziękuję za odpowiedź. Przepis w ulubionych i do wykonania.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gurufistaszek 20 lutego 2011 Jest pyszna i niestety zw. na liczbę amatorów nie wystarcza na długo :) Z tej porcji wyszły mi 2 średnie i 4 mniejsze słoiczki, więc nie najgorzej. Polecam zwłaszcza, że mamy sezon na pomarańcze. Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 19 lutego 2011 Już wyobrażam sobie smak tej marmolady, fo musi być naprawdę pyszne, ale i jak piszesz bardzo czasochłonne. A ile słoiczków wychodzi z tych proporcji. Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń