Do góry

Przetwory Przepis na:

Marmolada pomarańczowa z czerwonych owoców

Marmolada pomarańczowa z czerwonych owoców

Autor:

Przepisów i artykułów: 308 Ocena: 3316

Dodano:

Odsłon: 535

Gdy tylko odkryłam możliwość zakupu ekologicznych sycylijskich cytrusów, zapragnęłam zrobić z nich dżem – to właśnie opisana dziś marmolada pomarańczowa z czerwonych pomarańczy. Pyszna, pyszna, wyjątkowa!!! Bardzo angielska i włoska równocześnie. Wspaniała na kontynentalne śniadanie – ze świeżą bułeczką, bagietką czy croissantem.

Składniki

  • 2400 g czerwonych pomarańczy (wraz ze skórką)
  • 3 l wody
  • 1,5 kg cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomarańcze umyj dokładnie. Jeśli nie masz dostępu do ekologicznych owoców, wówczas bardzo porządnie je wyszoruj (a nawet umyj płynem do mycia naczyń), a następnie sparz wrzątkiem. Umieść owoce w dużym garnku i zalej 3 litrami wody.
    Na średnim ogniu doprowadź do wrzenia, zmniejsz ognień, pokrywką przykryj garnek i gotuj pomarańcze przez 1 godzinę, do miękkości.

  2. Po tym czasie wyjmij je z wody i pozostaw do ostygnięcia. Z wody po pomarańczach pozostaw 1,5 litra, resztę wylej (tę wodę, której nie wykorzystasz do marmolady, możesz zużyć jakoś inaczej).
    Ostudzone pomarańcze przetnij na pół i wyjmij miąższ, który przeciśniesz przez sito do miski. To co zostanie na sicie wyrzuć (będą to błonki i pestki), a to, co zgromadzi się w misce pod sitem – przelej do garnka z wodą z pomarańczy, wsyp cukier i postaw garnek na gazie na średnim ogniu.

  3. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 25 minut. W garnku umieść termometr i zmniejsz moc palnika na średnią, gotuj, aż termometr pokaże 110 st C, czyli około 30 minut.

  4. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną cieniutko skórkę pozostałą po gotowanych pomarańczach (z 4 sztuk, lub troszkę więcej, zwłaszcza, jeśli owoce były małe, jak moje).

  5. Jeśli nie masz termometru cukierniczego, można sprawdzić, czy marmolada jest gotowa, umieszczając talerzyk w zamrażalniku na kilka minut, a następnie wylewając na niego łyżeczkę marmolady. Talerzyk z marmoladą umieść ponownie w zamrażalniku i gdy po kilku minutach zastygnie – to znaczy, że nie musisz więcej gotować.

  6. Gorącą marmoladę rozłóż do wyparzonych i jeszcze ciepłych słoików. Pasteryzuj znaną Ci metodą – w piekarniku lub w kąpieli wodnej. A potem wyciągaj ze spiżarni jeden słoik po drugim i zajadaj ze smakiem! Ta marmolada pomarańczowa naprawdę jest warta grzechu. Czy wciąż musimy liczyć kalorie? Odpuśćmy sobie raz na jakiś czas! Życzę Wam smacznego! A już niedługo pokażę, co robię z cytrynami. Zapraszam!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń