Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Marmurek serowo-makowy"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 18
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 75
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 159
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 189
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 18
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 75
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 159
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 189
Składniki
Z 1/2 masła, 10 dag cukru, mąki i 1 jajka zagnieć ciasto. Uformuj kulę, włóż na 30 min do lodówki.Resztę masła utrzyj z 10 dag cukru. Ucierając, dodawaj żółtka, mascarpone i twaróg. Wsyp kaszę mannę, wlej mleko i sok z cytryny. Miksuj przez 5 min.
Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj ją łyżką do masy serowej. Tak przygotowaną masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj masę makową oraz miód, wymieszaj.
Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Spód i brzegi (do 1/3 wysokości) wylepi schłodzonym, rozwałkowanym ciastem. Gęsto ponakłuwaj widelcem. Na kruche ciasto kolejno nakładaj duże porcje masy serowej i masy makowej. Pod koniec obie masy lekko przemieszaj widelcem, żeby powstał marmurkowy wzorek. Wierzch posyp makiem.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 st. i piecz ok. 60 min, aż wierzch się zarumieni. Pozostaw 15 min w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po tym czasie wyjmij ciasto i dobrze je ostudź na kratce. Przed podaniem marmurek oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina