Do góry

Desery Przepis na:

Marmurek z jabłkiem :)

Marmurek z jabłkiem :)

Autor: gogusia

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 7154

Dodano: 26.09.2013

Odsłon: 15567

Bardzo ciekawe ciasto. Połączenie sera, maku i jabłek, trochę pracochłonne, ale efektowne.

Składniki

  • ciasto drożdżowe; 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 ml. ciepłego mleka
  • 25 g drożdży
  • 50 g masła rozpuszczonego
  • pół szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • starta skórka z połowy cytryny
  • 1 czubata łyżka białego sera twarogowego
  • masa makowo-serowa 0.5 kilograma sera białego
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 0.5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • starta skórka z drugiej połowy cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • pół szklanki maku
  • 6 jabłek
  • łyżka stopionego masła
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Mak zalać zimną wodą, moczyć przez 30 minut.

    Drożdże rozpuścić w mleku z łyżką mąki i cukru, poczekać by ruszyły. Dodać mąkę ,cukier, szczyptę soli, skórkę z cytryny, żółtka, stopione masło oraz twaróg. Wyrobić elastyczne ciasto, wyłożyć do blaszki (ja do tortownicy 30 centymetrowej) wyłożonej papierem do pieczenia.
    Odstawić by podrosło na około 30 minut.

    Twaróg, budyń waniliowy, łyżkę mąki, cukier i startą skórkę z cytryny, całe jaja, starannie utrzeć. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać mak odcedzony przez gazę i sok z cytryny, wszystko dokładnie wymieszać.

    Na wyrośnięte ciasto drożdżowe (lekko spłaszczone ), wykładamy masę makową, a na nią masę serową.

  2. Jabłka oskrobać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.Można więcej jabłek mniejszych.
    Wypukłą stronę jabłek naciąć ostrym nożem, by powstała kratka.
    Poukładać na cieście kratką do góry, polać stopionym masłem.

  3. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w 180 stopniach, na złoty kolor.

  4. Ciasto wystudzić posypać cukrem pudrem I SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dagita 11 października 2013 Właśnie zrobiłam :) Studzi się pomału więc dopiero jutro spróbuję. Mam tylko pytanie; czy można nie moczyć maku tylko wsypać suchy? I czy ciasto drożdżowe na spodzie ma być tak strasznie klejące, że ciężko na blaszce rozprowadzić? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 02 października 2013 Wygląda cudnie,ale ja muszę z podwójnej porcji zrobić dla moich "głodomorów"

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewa1959a 29 września 2013 Jeżeli tak smakuje jak wygląda jestem za:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 28 września 2013 Wspaniałe i bardzo ciekawe ciasto, oczywiście koniecznie muszę wypróbować.Kciuk )) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dagita 26 września 2013 Pytanko: a może być ser np. "Mój ulubiony"? No i czy mogą być gruszki zamiast jabłek? Bo właśnie szukam czegoś dobrego z gruszkami :) Odpowiedzi: 5 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń