Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 76
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 189
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 76
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 189
Składniki
Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mleko, skórkę pomarańczową i mieszamy, aż się połączą. Powstałą masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blachy wkładamy na przemian jasną i kakaową masę. Pieczemy ok. 60 minut w 180oC.
Ciasto odstawiamy do ostygnięcia i przygotowujemy lukier. Cukier puder ucieramy na gładko z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i 4 łyżkami wody. Pod koniec dodajemy odrobinę żółtego barwnika spożywczego i energicznie mieszamy, aby połączył się z lukrem, nie zostawiając smug.
Lukrem pokrywamy wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzamy na całej powierzchni, najlepiej drewnianą szpachelką. Ciasto kroimy bardzo ostrym nożem na 12 kwadratów.Źródło: Rewia