Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Marmurek z truskawkami na orzechowym spodzie"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 310
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 401
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 603
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 310
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 401
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 603
Składniki
Czekoladę posiekaj. Rozbij 3 jajka, oddziel żółtka od białek. Białka ubij, dosypując pod koniec łyżkę cukru. Żółtka utrzyj z masłem i 4 dag cukru. Dolej łyżkę brandy i zmiksuj. Orzechy wymieszaj z proszkiem. Porcjami wsyp do masy maślanej. Dodaj czekoladę. Delikatnie domieszaj pianę z białek. Tortownicę o śr. 26 cm posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Piecz je 15 minut w 200 st. Wystudź.
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Galaretkę truskawkową rozpuść w 350 ml wrzątku, odstaw do wystudzenia. Pozostałe jajka utrzyj w kąpieli wodnej z 10 dag cukru. Kiedy masa będzie gęsta i kremowa, wlej wino i ubijaj dalej 10 minut. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Masę jajeczną zdejmij z kąpieli wodnej, odstaw na 5 minut, potem połącz ją z żelatyną i schładzaj ok. 25 minut.
Śmietanę ubij, domieszaj do kremu. Truskawki umyj, oczyść. Spód orzechowy ułóż w tortownicy. Ustaw na nim truskawki i zalej je kremem. Schładzaj 8 godzin. Tężejącą galaretkę wylej na krem po około godzinie chłodzenia. Delikatnie przemieszaj widelcem, tak by na wierzchu powstał marmurkowy wzorek. Ciasto udekoruj truskawkami oblanymi polewą czekoladową.
ok. 1 godziny i 45 minut . Chłodzenie ciasta ok. 8 godzin . 1 porcja 260 kcal.Źródło: Tina