Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Marmurkowa babka cynamonowa"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 341
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 215
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34482
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 173
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 341
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 215
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34482
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 173
Składniki
ok. 30 minut
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno dodawać żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dolać mleko, dodać skórkę cytrynową i wymieszać całość mikserem. Białka ubić na sztywno. Pianę z białek delikatnie połączyć z ciastem. Oddzielić 2/3 ciasta, a do reszty wmieszać cynamon.
Formę z kominkiem posmarować tłuszczem, oprószyć tartą bułką. Nakładać do niej na przemian ciasto jasne i cynamonowe. Lekko przemieszać widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec 45-50 minut. Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem. Pokroić na porcje, udekorować listkami melisy. Podawać z odsączonymi z zalewy plastrami ananasa.Źródło: Życie na gorąco