Do góry

Dania główne Przepis na:

Marokańska potrawka z kurczaka

Przepis dnia 2010-09-07
Marokańska potrawka z kurczaka

Autor: granita

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1933

Dodano: 03.09.2010

Odsłon: 26743

Aromatyczne, rozgrzewajace danie, idealne na chlodniejsze dni

Składniki

  • udka z kurczaka, 750g
  • oliwa, 1 lyzka
  • cebula posiekana, 1 szklanka
  • czosnek posiekany, 4 zabki
  • platki chili, 1 lyzeczka
  • cumin, 1 lyzeczka
  • suszone ziarna koledry, 1 lyzeczka
  • imbir suszony, 1 lyzeczka
  • wytrawne biale wino, 1 1/2 szklanki
  • rodzynki, 1/3 szklanki
  • suszone morele przekrojone na pol, 1/2 szklanki
  • miod, 3 lyzki
  • cynamon, 1 laska
  • sol, 1/2 lyzeczki
  • zielone oliwki, 1/3 szklanki
  • prazone migdaly, 1/3 szklanki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zaroodporne naczynie wysmarowac tluszczem. Piekarnik rozgrzac do temperatury 180st C. Na patelni rozgrzac olej, obsmazyc kurczaka, okolo 5 minut z kazdej strony.Po przesmazeniu przelozyc do zaroodpornego naczynia. Nastepnie na pozostalym na patelni oleju usmazyc cebule i czosnek (ok 5 min)Dodac przyprawy i smazyc minute. Przelozyc do naczynia z kurczakiem. Dodac morele, rodzynki, miod, wino, cynamon i sol.

  2. Piec okolo 1h 15min pod przykryciem. Po uplywie tego czasu dodac oliwki i dusic 15min. Podawac z kasza cous cous, na wierzchu posypac migdalami i ewentualnie swieza mieta.

  3. Na moim zdjeciu brak oliwek i migdalow, poniewaz o nich kompletnie zapomnialam:) Przepis pochodzi z ulotki "Alberta chicken producers" Danie mozna przygotowac w slowcooker (wolnowarze)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

trele-morele 07 września 2010 ojaaa, ale pyszne !!! uwielbiam takie smaki- do wypróbowania! Pozdrawiam ;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń