Do góry

Dania główne Przepis na:

Marynata do karkówki

Marynata do karkówki

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 373

Dodano:

Odsłon: 20181

Własnego pomysłu, smaczna i aromatyczna. Starcza na 6-8 porcji mięsa.

Składniki

  • 5 łyżek papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki chili w płatkach
  • 6 ząbków czosnku bardzo drobno posiekanych
  • 2 szalotki starte na tarce
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • uprażone na suchej patelni, a następnie zmielone w młynku do kawy lub utłuczone w moździerzu (1/2 łyżeczki gorczycy białej, 5 zi
  • 1 łyżka octu balsamicznego figowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • 5 łyżek sosu chili słodkiego
  • 250 ml dobrego czerwonego wina wytrawnego
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w misce za pomocą rózgi kuchennej.

    2. W marynacie zanurz plastry karkówki (każdy kawałek mięsa dokładnie pokryj marynatą).

    3. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

    4. Tak przygotowaną karkówkę upiecz na grillu lub na patelni grillowej, a następnie dopiecz w piekarniku.

    5. Podawaj z domowymi frytkami oraz sałatą rzymską z dressingiem, który pojawił się we wcześniejszej publikacji.

    6. Smacznego.

    * Osobiście ja i moi znajomi bardzo lubimy, kiedy karkówka będzie niemalże skarmelizowana.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 kwietnia To danie z foty, to bym nawet teraz zjadł, a z tą marynatą z przepisu musi być przepyszne :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń