Do góry

Dania główne Przepis na:

Marynowana cukinia z ricottą

Marynowana cukinia z ricottą

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 444

Dodano:

Odsłon: 244

Danie - petarda! Cukinia marynowana w znakomitym sosie, grillowana i podana na cytrynowym serku ricotta. Do tego orzechy włoskie, aaaach!

Składniki

  • 2 większe cukinie
  • 250 g ricotty
  • większa garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • sok z 1 cytryny
  • świeże listki mięty (mała garść)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • Sól
  • świeżo zmielony pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wspaniały pomysł na elegancką kolację lub obiad na zimno
    To danie wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej. Cukinia, która raczej jest warzywem bez wyrazu, tutaj zyskuje znakomicie w świetnej marynacie. Ricotta, przyprawiona na cytrynowo to baza dania, które można przygotować jakiś czas wcześniej przed podaniem. Mocno schłodzone smakuje jeszcze lepiej. Spróbujcie, nie będziecie żałować!

    Najpierw przygotujemy sos do marynowania – jest on naprawdę wielowymiarowy i nadaje cukinii bardzo fajny wyrazisty smak, a pachnie po prostu przepięknie! Bierzemy 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, 1/2 łyżeczki cukru, tyle samo soli i dodajemy bardzo drobno posiekany ząbek czosnku. Sos przygotowujemy od razu w większej misce, bo będziemy w nim za chwilę umieszczać cukinię.

  2. Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i jeszcze na mniejsze kawałki ok. 4-5 cm długości. Wkładamy do miski z sosem, mieszamy tak, aby każdy kawałek dobrze się w sosie obtoczył i odstawiamy naczynie na co najmniej 15 minut.

    W tym czasie możemy przygotować ricottę, którą przekładamy z pojemniczka do nieco większej miseczki i mieszamy z 1 łyżką oliwy i sokiem z cytryny. Izabela w tym miejscu proponuje aby ząbek czosnku zamiast do sosu trafił do ricotty, ale na razie trzymamy się naszego przepisu.

    Orzechy włoskie lekko prażymy na rozgrzanej patelni, bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu. Mają po prostu zrumienić się i lekko skruszeć. Po ostudzeniu łamiemy je na mniejsze kawałki bądź po prostu kruszymy pod wałkiem do ciasta. Powinny być jak taka grubsza posypka, ale nie zbyt drobny proszek.

  3. Kiedy cukinia już jest zamarynowana, rozgrzewamy dużą patelnię grillową i wykładamy na nie cukinię, starając się listki mięty zostawić w sosie (grillowanie im nie służy, słabo po tym wyglądają…). Kiedy na jasnej stronie widać już rumiane paseczki, przekładamy cukinię na drugą stronę i grillujemy kolejne kilka minut (ok. 5). Odstawiamy patelnię, cukinię przekładamy na talerz do szybkiego ostudzenia.

    Przygotowujemy duży talerz i rozsmarowujemy na nim ricottę. Na wierzch kładziemy całkowicie ostudzoną cukinię, posypujemy orzechami włoskimi i polewamy sosem pozostałym od marynowania. Całość – palce lizać! Koniecznie zróbcie to danie jeśli chcecie zabłysnąć przed przyjaciółmi czymś doskonałym i eleganckim jednocześnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń