Do góry

Przekąski Przepis na:

Marynowana grillowana cukinia

Marynowana grillowana cukinia

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 2321

Dodano:

Odsłon: 492

Marynowana grillowana cukinia, najlepsza na świecie przekąska, powstaje u nas zawsze w szczycie owocowania cukinii. Oczywiście, poza szczytem też ją robię, ale gdy mamy wysyp cukinii – to już zawsze. To niemal niezbędny element lata. Bez niej lato jest nieważne, bez marynowanej cukinii byłoby tak, jakby lata nie było wcale.

Składniki

  • 2-3 nieduże cukinie
  • oliwa do smażenia
  • suszony tymianek (lub inne ulubione zioła)
  • sól
  • 12 łyżek oliwy z oliwek extra virgin na marynatę
  • 4 łyżki octu jabłkowego lub winnego (użyłam domowego octu)
  • 2 łyżki octu balsamico
  • 4 ząbki czosnku
  • mielony pieprz
  • posiekana natka pietruszki lub inna ulubiona zielenina do posypania przed podaniem na stół
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinie umyj, osusz i pokrój w plasterki grubości około 1 cm.

  2. Rozgrzej patelnię grillową, delikatnie zwilż ją oliwą do smażenia. Podsmażaj na niej plasterki cukinii z obu stron na rumiano.

  3. Usmażone plastry układaj na dużym talerzu i od razu posypuj tymiankiem i solą (cukinia potrzebuje więcej soli, niż “odrobinę”, aby była smaczna). Pozostaw do wystudzenia.

  4. Przygotuj marynatę. Do słoika wlej oliwę i oba rodzaje octu, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz trochę pieprzu.

  5. Wstrząsaj zakręconym słoikiem jak shakerem, aż składniki połączą się i stworzą emulsję.

  6. Zimne plasterki cukinii układaj w głębszej misce, każdy z nich polewaj odrobiną marynaty. Na nich ułóż kolejną warstwę i kolejną, aż do wyczerpania składników.

  7. Naczynie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki przynajmniej na półtorej doby.

  8. Wyjmij z lodówki na godzinę przed podaniem, ponieważ marynowana cukinia zyskuje w pełni swój aromat dopiero w temperaturze pokojowej. Tuż przed podaniem na stół możesz posypać przekąskę posiekaną natką pietruszki lub innej zieleniny – estragonu, krwawnika, podagrycznika, babki, bluszczyku kurdybanka – co tam wpadnie Ci w ręce. Najlepiej podawaj z pieczywem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń