Do góry

Przetwory Przepis na:

Marynowana Papryka z olejem

Marynowana Papryka z olejem

Autor: Bellapi

Przepisów i artykułów: 169 Ocena: 1686

Dodano: 13.03.2016

Odsłon: 3116

Smak tej papryki przypomina mi czas spędzony nad Mazurskimi jeziorami. Pierwszy raz właśnie tam miałam okazje spróbować tej sałatki. Lekko ostra ze wspaniałą nutą słodyczy. Mój Mąż nie wyobraża sobie czegoś innego do schabowego. Zawsze robie jak najwiecej na zimę.

Składniki

  • 5 kg papryki ( ja wybieram czerwoną natomiast można zmieszać rożne kolory )
  • Na zalewe:
  • 10 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka oleju
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczyca
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w cienkie podłużne paski. Wkładamy do słoików.

  2. Gotujemy wszystkie składniki zalewy i gorącą wlewamy do słoików z przygotowaną papryką.

  3. Zakręcone słoiki pasteryzujemy przez 15 min. Po tym czasie wyjmujemy
    i czekamy aaż ostygna w temperaturze pokojowej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń