Do góry

Dania główne Przepis na:

Marynowane ćwiartki kurczaka na grill

Marynowane ćwiartki kurczaka na grill

Autor: BM87

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1380

Dodano: 12.06.2014

Odsłon: 3172

Nie wyobrażam sobie pięknego, słonecznego weekendu bez grillowania. Na moim grillu zazwyczaj lądują szaszłyki z warzywami i mięsem, łosoś lub pstrąg na ostro i rzecz jasna drób w różnorakich marynatach. Dziś prezentuję grillowane ćwiartki kurczaka w dwóch rodzajach marynat. Pierwsza oparta na smaku rodem z Egiptu, a druga klasyczna – pikantna. Mięsko pierwsza klasa!

Składniki

  • 4 ćwiartki kurczaka (podzieliłam każdą na 2 części)
  • Marynata (a’la Shoarma)
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • sól jodowana
  • suszona pietruszka
  • cukier brązowy 1/2 łyżeczki
  • kolendra
  • pieprz
  • mięta
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oliwy
  • Marynata pikantna
  • 1-3 łyżki oliwy, 1 łyżka wody
  • mielona gorczyca
  • czosnek
  • sproszkowana słodka papryka + chili
  • kolendra, sól
  • niepełna łyżeczka cukru
  • pieprz czarny, cząber
  • cebula
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Ćwiartki kurczaka myjemy, ściągamy z nich skórę, dzielimy kawałki po połowie i wkładamy do 2 osobnych misek. Przygotowujemy obie marynaty z podanych składników.

  2. Zioła mieszamy z oliwą i wodą, tak aby uzyskać zawiesinę. Wlewamy marynaty do kawałków kurczaka i mieszamy.

  3. Obie miski zamykamy szczelnie przykrywkami i odstawiamy na noc do lodówki, by kurczak nabrał odpowiedniego aromatu.

  4. A na drugi dzień – grillujemy!

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń