Do góry

Przekąski Przepis na:

Marynowane grzybki

Przepis dnia 2010-09-24
Marynowane grzybki

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1667

Dodano:

Odsłon: 29932

Smak lata zamknięty w słoiku, świetna przystawka nie tylko na imprezki :P

Składniki

  • grzyby leśne najlepiej borowiki, ok. 1 kg
  • woda, 3 szklanki
  • ocet 10%, szklanka
  • łyżka soli
  • łyżka cukru
  • ziele angielski, ok 10 ziarenek
  • listek laurowy, 4-5
  • marchewka, 1
  • cebula, 1 duża
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby dokładnie oczyścić (większe przekroić) obgotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.

  2. W dużym garnku zagotować wodę z octem i przyprawami. Do wrzątku wrzucić cebulę, marchewkę oraz obgotowane grzyby. Całosć gotować ok 2-3 minuty.

  3. W umyte i wyparzone słoiki nakładać grzybki z warzywami, uzupełnić do pełna wrzącą zalewą. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić dnem do góry.

  4. Dla pewności możemy zapasteryzować około 15-20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

niezapominajka 01 października 2010 helen4 do suszenia grzybów potrzebujesz przepisu????? No to gratuluję......

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helen4 24 września 2010 do pozycji 1 proponuję dodać szczyptę kwasku cytrynowego i łyżeczkę cukru ,to zapewni,że grzybki zachowają piękny naturalny kolor!!! Kto sprawdzi niech odpisze!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helen4 24 września 2010 proponuje do 1 pozycji dodać szczypę kwasku cytrynowego i łyżeczkę cukru-to zapewni, że grzybki zachowają swój naturaly kolor!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 24 września 2010 Też już mam spory zapasik. :) Bardzo ładne zdjęcie - jak zwykle! :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 20 września 2010 Wczoraj robiłam "Twoje" grzybki myślę ,że będą bardzo dobre -)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 17 września 2010 super grzybki ja daję też taka porcję octu i wody i są dobre....

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 17 września 2010 helen4 osobiście też nie pasteryzuję grzybków, ale są osoby, które obawiają się, że słoik nie "wytrzyma" więc napisałam tak wrazie czego :)
A jeśli chodzi o ocet, myślę, że proporcje są ok, u mnie wszystkim smakuje i naprawdę nie są za kwaśne, ale oczywiście przepis możemy modyfikować wg własnego smaku.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helen4 17 września 2010 pieczarki są bez smaku a kurki wielorazowego użytku!!!A jeżeli chodzi o marynatę, to jeżeli to są borowiki to w sam raz! mniej octu można, jeżeli są grzyby blaszkowe!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helen4 17 września 2010 zapewniam, że nie trzeba pasteryzować !będą trzymać kilka lat!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń