Do góry

Przetwory Przepis na:

Marynowane grzybki leśne

Marynowane grzybki leśne

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4680

Dodano:

Odsłon: 25241

Przepis dostałam od mamy mojego męża i teraz sama robię mu te grzybki bo w takiej wersji bardzo mu smakują :)

Składniki

  • 500 g grzybów leśnych: prawdziwki, maślaki, podgrzybki, kozaki itp.
  • Zalewa:
  • 2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 10 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 10 ziaren gorczycy
  • 1 cebula
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki zalewy (oprócz cebuli) zagotowujemy. W osobnym garnku zagotowujemy wodę. Grzyby dokładnie czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki, szybko płukamy pod bieżącą wodą, od razu wrzucamy na wrzątek i gotujemy minutę. Po tym czasie odcedzamy i wkładamy do umytych słoików. Zalewamy zalewą i do każdego słoika wkładamy plasterek cebuli. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10-20 minut w zależności od wielkości słoików. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń