Do góry

Przetwory Przepis na:

Marynowane maślaki

Marynowane maślaki

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 729 Ocena: 14073

Dodano: 19.09.2017

Odsłon: 1722

Sezon na grzyby w pełni. Trzeba więc czerpać z darów natury.

Składniki

  • 1 kg maślaków
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 1 l wody
  • liście laurowe
  • ziele angielski
  • 1 cebula
  • 1 pełna łyżka soli
  • 1 pełna łyżka cukru
  • ziarna pieprzu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Maślaki obrałem ze skórki, oczyściłem z błon, dokładnie opłukałem. Tak przygotowane grzyby włożyłem do posolonego wrzątku z cebulą pokrojoną na ćwiartki. Gotowałem 15 minut ( czas gotowania zależy od wielkości grzybów, malutki główki wystarczy gotować 10 minut, większe troszkę dużej), licząc od ponownego zawrzenia. Wyjąłem grzyby cedzakową łyżką, włożyłem do wrzącego octu z wodą, solą i cukrem, zagotowałem. Cebulę również wyjąłem i po ostudzeniu włożyłem wraz z odcedzonymi maślakami, do wyparzonych słoików, do każdego dodałem listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego. Zalałem wrzącą zalewą. Szczelnie zakręciłem pokrywkami. Postawiłem do góry dnem. Jeśli chcecie być pewni, że słoiki zassały, to możecie je pasteryzować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 20 września 2017 Cudowne maślaczki! <3
Uwielbiam je, bo są wyjątkowe (takie śliskie ;))
Klasyczny słoiczek maślaczków jest idealny na piątkowe wieczory :)
Trzeba w końcu je zjeść razem ;)
Buziaki :*
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bellapi 20 września 2017 8| kocham grzyby te są równie wyśmienite ale nie mogę już na nie patrzeć wykończyły mnie w tym roku, za dwa dni mi minie i pewnie znowu wyruszę na zbiory :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń