Do góry

Przetwory Przepis na:

Marynowane ogórki z cytryną

Marynowane ogórki z cytryną

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 430

Dodano:

Odsłon: 1350

Na pierwszy rzut oka niezwykłe połączenie, które jednak świetnie do siebie pasuje.

Składniki

  • 1 kg małych ogórków do kiszenia
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 l wody
  • 300 ml octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki ziarenek pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy
  • 1/2 łyżeczki ziarenek kopru
  • 1/2 łyżeczki ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 ząbki czosnku, przekrojone na pół
  • 2 cm korzenia imbiru, pokrojone w plastry
  • 1 cytryna, pokrojona w plastry
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki umyć pod bieżąca wodą, zasypać 1 łyżką soli i odstawić na 10 minut. Następnie dokładnie opłukać.

  2. W garnku zagotować wodę z octem jabłkowym, solą oraz wszystkim pozostałymi składnikami – za wyjątkiem cytryny.

  3. Ogórki przełożyć do słoika, dodać plastry cytryny i zalać przygotowaną zalewą.

  4. Odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej, następnie przełożyć do lodówki. Ogórki są gotowe do jedzenia po 3 dniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń