Do góry

Przetwory Przepis na:

Marynowane, ostre papryczki cherry.

Marynowane, ostre papryczki cherry.

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 416

Dodano:

Odsłon: 5561

Papryki cherry są smaczne, zdrowe, są idealne jako dodatek do dań. Polecam.

Składniki

  • papryka czereśniowa cherry 2 kg
  • czosnek 1-3 ząbków na słoik
  • liście laurowe 1-2 szt na słoik
  • parę ziaren pieprzu na słoik
  • parę ziaren ziela angielskiego na słoik
  • gorczyca po pół łyżeczki gorczycy na słoik
  • koper 1 baldach do słoika
  • cebula po plastrze do słoika
  • Zalewa:
  • cukier 2 łyżki
  • sól 2 łyżki
  • ocet 10% 2 szklanki
  • woda 10 szklanek
  • 1-2 łyżki oleju na 1 słoik
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zalewa:

    Wodę zagotowujemy z cukrem,solą i octem w stosunku 1:5, ocet 1, woda 5 . Paprykę myjemy i wkładamy do słoików. Do każdego słoika dodajemy baldach kopru, czosnek, plaster cebuli, pieprz, liść laurowy, olej, ziele angielskie i po pół łyżeczki gorczycy.

  2. Przygotowaną zalewą zalewamy słoiki z papryką. Słoiki szczelnie zamykamy i pasteryzujemy 20 minut od momentu wrzenia wody.

  3. Po zakończonej pasteryzacji ustawiamy słoiki do góry dnem do wystygnięcia. Ostudzone słoiki wynosimy do piwnicy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń