Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Marynowane patisony"
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 193
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 193
Składniki
Patisony umyj, pokrój na ćwiartki. Zalej wodą i gotuj 5 minut. Możesz je też obgotować kilka minut na parze. Odcedź. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj cukier, sól, listki laurowe, ziele angielskie, kilka goździków. Zagotuj, ostudź.
Do umytych i wyparzonych słoików włóż pokrojone patisony, zalej zalewą. Do każdego słoika możesz jeszcze wlać pół łyżeczki oleju rzepakowego. Słoiki zakręć. Do dużego garnka włóż na dno złożoną ścierkę, poustawiaj słoiki i gotuj je około 30 minut.
Wyjmij z garnka, dokręć pokrywki, postaw do góry dnem, przykryj kocem i pozostaw na całą noc.
Czas: około 3 godzin.
Twoje przetwory powinny być opisane. Możesz użyć do tego naklejek na słoiki lub zrobić dekoracyjne karteczki, które przyczepisz gumką recepturką czy sznureczkiem do ozdobnej serwetki nałożonej na pokrywki. Dzięki temu słoiki będą oryginalną ozdobą kuchni.Źródło: Dobry Tydzień