Do góry

Przetwory Przepis na:

Marynowane przekąski

Marynowane przekąski

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 4115

Dodano:

Odsłon: 3735

Zestaw warzyw na spotkanie ze znajomymi

Składniki

  • Propozycja mieszanki marynat:
  • cukinia jedna mała i 2 malutkie
  • 1/8 dyni
  • pomidorki koktajlowe- różnokolorowe dwie garście
  • papryki kolorowe 2 szt
  • papryczka chili
  • Cebula
  • czosnek 4 zabki
  • marchew 1 szt
  • Marynata: ziele, liscie, pieprz w ziarkach, kurkuma, cukier, sól
  • 4 części wody 1 część octu
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Można użyć dowolnych ulubionych warzyw.

    Zestaw sprawdza się na różnego rodzaju spotkaniach, nie trzeba otwierać sześciu słoików z marynatami, aby przystroić półmiski, lub zrobić z nich drobne przekąski.

    Warzywa pokroiłam na rożne sposoby , żeby było ciekawiej.

    Cukinię w plastry na mandolinie, mini cukinie w całości.
    Pomidorki i czosnek w całości.
    Paprykę białą w ćwiartki, zieloną w paski.
    Chili wzdłuż na pół.
    Dynię w cienkie plasterki.
    Cebulę w plastry.
    Marchew w słupki.

  2. Na dnie każdego słoika ułożyłam po plastrze cebuli i ząbku czosnku, a potem warstwowo warzywa, na koniec też położyłam plaster cebuli.

    Dodałam po liściu, zielu, pieprzu w kulkach, jeszcze odrobina kurkumy dla zdrowia i koloru.
    Do każdego słoika po pół łyżeczki cukru, soli, 4 części wody filtrowanej i 1 część octu.

    Zakręciłam słoiki i zapasteryzowałam zaczynając od zimnej wody- 10 - 15 minut od zagotowania się wody.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń