Do góry

Przetwory Przepis na:

Marynowane rzodkiewki

Marynowane rzodkiewki

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 44

Dodano:

Odsłon: 1345

Marynowane rzodkiewki są lekko chrupiące i pikantne będą zimą doskonałym dodatkiem do sałatek, mięs, lub jako element dekoracyjny. Są też doskonałą szybką przekąską.

Składniki

  • 2 duże pęczki rzodkiewek
  • 2 papryczki chili
  • 500 ml wody
  • 65 ml octu spirytusowego 10%
  • 70 g cukru
  • 3/4 łyżki soli łyżeczka pieprzu kolorowego kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
1-2 os. 30 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Obcinamy liście i ogonki z rzodkiewek, i bardzo dokładnie myjemy. Za pomocą wykałaczki nakłuwamy rzodkiewki na wylot 2-3 razy.

  2. Wodę gotujemy z cukrem, solą, i przyprawami, na koniec dodajemy ocet.

  3. Rzodkiewki wkładamy do słoików, co jakiś czas przekładając plasterkami papryczki chili. Zalewamy przestudzoną zalewą

  4. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy około 15 minut

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń