Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Marynowane śledzie"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 343
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 411
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 691
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 343
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 411
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 691
Składniki
porcji, czas ok. 40 min; porcja – 180 kcal, cena 1,50 zł
Solone filety śledziowe (najlepiej z beczki) mocz około 2 godziny w wodzie lub mleku, często zmieniając płyn. Następnie wyjmij je i osusz. Zdejmij skórkę ze śledzi, pokrój je na niewielkie dzwonka.
Przygotuj zalewę: zagotuj szklankę wody z ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego, go ździkami, liściem laurowym i szczyptą cu kru. Przykryj, zmniejsz płomień i gotuj, aż wo da nabierze mocnego aromatu przypraw.
Ostudź zalewę, przecedź przez sitko. Dodaj białe wytrawne wino (możesz zastąpić je 3 łyżkami soku wyciśniętego z cytryny), ponownie zagotuj. 2 cebule obierz, poszatkuj.
W dużym słoju ułóż warstwę cebuli, na nią połóż warstwę śledzi, przykryj cebulą. Układając na przemian cebulę i śledzie wypełnij słój. Zalej przestudzoną marynatą, odstaw na noc do lodówki. Podawaj z posiekaną cebulką i salsą pomidorową.
Salsa pomidorowa to tylko jedna z propozycji podania wigilijnych śledzi. Po wyjęciu z korzennej marynaty filety możesz pokroić na mniejsze kawałki i połączyć w salaterce z osączoną białą fasolką z puszki, posiekanym porem i pokrojonymi ugotowanymi ziemniakami. Sałatkę dopraw majonezem.Źródło: Świat kobiety