Do góry

Desery Przepis na:

Marynowane śledzie

Marynowane śledzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 27987

Dodano:

Odsłon: 4

Smaczny pomysł na "Marynowane śledzie"

Składniki

  • 1/2 kg solo nych filetów śle dziowych
  • cukier
  • po 3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
  • 2-3 goździki
  • liść laurowy
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • salsa pomidorowo-cebulowa
  • 3 cebule
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. porcji, czas ok. 40 min; porcja – 180 kcal, cena 1,50 zł

  2. Solone filety śledziowe (najlepiej z beczki) mocz około 2 godziny w wodzie lub mleku, często zmieniając płyn. Następnie wyjmij je i osusz. Zdejmij skórkę ze śledzi, pokrój je na niewielkie dzwonka.

  3. Przygotuj zalewę: zagotuj szklankę wody z ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego, go ździkami, liściem laurowym i szczyptą cu kru. Przykryj, zmniejsz płomień i gotuj, aż wo da nabierze mocnego aromatu przypraw.

  4. Ostudź zalewę, przecedź przez sitko. Dodaj białe wytrawne wino (możesz zastąpić je 3 łyżkami soku wyciśniętego z cytryny), ponownie zagotuj. 2 cebule obierz, poszatkuj.

  5. W dużym słoju ułóż warstwę cebuli, na nią połóż warstwę śledzi, przykryj cebulą. Układając na przemian cebulę i śledzie wypełnij słój. Zalej przestudzoną marynatą, odstaw na noc do lodówki. Podawaj z posiekaną cebulką i salsą pomidorową.

  6. Salsa pomidorowa to tylko jedna z propozycji podania wigilijnych śledzi. Po wyjęciu z korzennej marynaty filety możesz pokroić na mniejsze kawałki i połączyć w salaterce z osączoną białą fasolką z puszki, posiekanym porem i pokrojonymi ugotowanymi ziemniakami. Sałatkę dopraw majonezem.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń