Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Marynowane steki schabowe"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 429
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 429
Składniki
Tymianek opłucz, osusz, listki otrzyj do garnuszka. Czosnek ob ierz i posiekaj, połącz z tymiankiem. Wlej 100 ml oleju. Powstałą marynatę dopraw solą oraz pieprzem. Podgrzej, nie dopuszczając do wrzenia. Ostudź.
Schab pokrój na 4 plastry, włóż do miski, zalej przygotowaną marynatą. Odstaw na około 2 godziny.
Soczewicę przepłucz na sicie, włóż do garnka, zalej wodą i ugotuj do miękkości (15-20 minut). Tuż przed końcem gotowania dopraw do smaku solą. Odcedź soczewicę na sicie.
Pomidorki koktajlowe opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Oczyszczoną dymkę posiekaj razem ze szczypiorem. Wsyp do miski, wymieszaj z pomidorkami i soczewicą. Dopraw 1-2 łyżkami oleju, czerwonym octem winnym, solą, cukrem i pieprzem. Odstaw na kilkanaście minut.
Zamarynowane steki smaż po kilka minut na rozgrzanym oleju. Podawaj z soczewicą.
czas ok. 45 min; porcja – 460 kcal, cena 5 złŹródło: Świat kobiety