Do góry

Przekąski Przepis na:

marynowane tygryski

Przepis dnia 2010-12-18
marynowane tygryski

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 485

Dodano:

Odsłon: 12868

latwe w wykonaniu...aromatyczne i bardzo lanie wygladaja

Składniki

  • 1/2 kg krewetek tygrysich(obranych i oczyszczonych)
  • sok z 1 limonki(skorke pokroic w kostke,odstawic)
  • 1 lyzeczka slodkiej papryki
  • 1 czosnkowa kosteczka knorr
  • 1/2 lyzeczki swiezo zmielonego pieprzu
  • 1/2 zielonej papryki pokrojonej w kostke
  • 1 papryczka chilli drobno pokrojona
  • 1-2 lyzki drobno pokrojonego koperku
  • marynata:4 lyzki oliwy z oliwek,4 lyzki octu winnego,po 2 lyzki octu balsamicznego bialego i ciemnego,2 lyzeczli musztardy'
  • 1 lyzka miodu,3-4 zmiazdzone zabki czosnku,sol
  • 1 biala cebula cukrowa(drobno pokrojona)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. tygryski skrapiamy sokiem z limonki...posypujemy papryka,pieprzem i kosteczka knorr...do rondelka wlewamy wode na wysokosc 3-4 cm z dodatkiem skorki z limonki...na rondelku umieszczamy koszyczek do parowania,wkladamy do niego krewetki i gotujemy na parze  do 3 min...hartujemy wkladajac do zmrozonej miski2. robimy marynate, mieszajac oliwe z octami,musztarda(mozna dodac jej wiecej,najlepsza jest ''''''''Dijon"),czosnkiem,miodem i sol...dodajemy krewetki,chilli,papryke,cebule,a na koniec koperek...wszystko dokladnie wymieszac i odstawic do lodowki na cala dobe czesto mieszajac...smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kobra6 16 stycznia 2011 Zrobiłam i dla mnie rewelacyjne!!!!*Pozdrawiam:):):)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

camellia 16 grudnia 2010 sorry...faktycznie,nie dodalam cebuli...juz robie poprawke...pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń