Do góry

Dania główne Przepis na:

Marynowane w ziołach skrzydełka, pieczone w piekarniku.

Marynowane w ziołach skrzydełka, pieczone w piekarniku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1343 Ocena: 16417

Dodano:

Odsłon: 11843

Zamarynowane skrzydełka w ziołach, po 24 godzinach możemy piec na grillu lub w piekarniku, jak kto woli. Są idealne w smaku.

Składniki

  • marynowane w ziołach skrzydełka kurze 2 kg.
  • marynowane papryczki czereśniowe
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marynata:

    olej roślinny pół szklanki
    sól 1 łyżka
    pieprz ziołowy 1 łyżeczka
    pieprz kolorowy 1 łyżeczka
    papryka słodka mielona 1 łyżeczka
    majeranek 1 łyżeczka
    czosnek granulowany 1 łyżeczka
    curry 1 łyżeczka
    cynamon pół łyżeczki
    majonez 1 łyżka
    bazylia 1 łyżeczka
    zioła prowansalskie 1 łyżeczka

    Wykonanie marynaty:

    Wszystkie składniki umieszczamy w małej miseczce, wlewamy olej i mieszamy. Wymieszaną marynatę odstawiamy na 10-15 minut, żeby składniki ze sobą dobrze się połączyły.

    Skrzydełka myjemy, czyścimy i smarujemy, wcierając je z każdej strony marynatą. Układamy je w większej misce.

  2. Zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

  3. Po 24 godzinach możemy piec bezpośrednio na grillu lub ułożone na blasze w piekarniku. Nadziewamy po 4 skrzydełka na patyczek do szaszłyków. Układamy na polanej olejem blasze.

  4. Upieczone są naprawdę bardzo smaczne. Ja upiekłam w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza, czas pieczenia 45 minut.

  5. Po 30 minutach pieczenia przewróciłam skrzydełka na drugą stronę i piekłam kolejne 15 minut.

  6. Upieczone wykładamy na talerze, dodajemy po 2-3 ostre papryczki czereśniowe.


    Polecam :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń