Do góry

Dania główne Przepis na:

Marynowany stek z tuńczyka

Marynowany stek z tuńczyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 910 Ocena: 22596

Dodano:

Odsłon: 590

Ryby to bardzo częsty gość w mojej kuchni. Każda z nich jest inna i każda dostarcza innych doznań smakowych. Mięso tuńczyka jest wyjątkowe, ponieważ jego konsystencja przypomina cielęcinę. Do tego tuńczyk zawiera małą ilość tłuszczu, ale sporą białka. Możemy w nim znaleźć także kwasy omega-3, witaminy z grupy B, witaminę A i D, a także wapń, fosfor i żelazo. Dzisiaj zapraszam na tuńczyka w słodkiej marynacie, podawanego w towarzystwie ryżu i surówki z pieczonych buraczków.

Składniki

  • 2 steki z tuńczyka
  • MARYNATA:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz
  • DODATKI:
  • plastry cytryny
  • ryż jaśminowy
  • surówka z pieczonych buraków
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do miseczki wlewamy oliwę, sos sojowy, ocet balsamiczny oraz miód, dodajemy przyprawy i mieszamy wszystko do momentu powstania jednolitej konsystencji.

    Do powstałej marynaty wkładamy umyte steki z tuńczyka, dokładnie je nią obtaczamy i odstawiamy na około 2 godziny do zamarynowania.

    Po tym czasie steki smażymy około 2 minut z każdej strony. Usmażonego tuńczyka podajemy z plastrami cytryny.

  2. Tak zamarynowanego tuńczyka możemy także upiec w piekarniku lub przygotować na grillu.

    Jako dodatek świetnie sprawdzi się ryż jaśminowy oraz surówka z pieczonych buraczków z dodatkiem czerwonej papryki i cebulki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń