Do góry

Desery Przepis na:

Marysieńka orzechowa

Desery

Autor: Gabi16

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 848

Dodano: 16.01.2010

Odsłon: 16223

Pyszny

Składniki

  • Biszkopt:
  • 7 jaj
  • szkl cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Placek orzechowy:
  • 25dkg orzechów
  • 5 białek
  • 20 dkg cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • KREM:
  • 1/2 l mleka
  • cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1kostka masła
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. . Ubijamy białka, dodajemy żółtka z cukrem i ubijamy dalej. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem (bardzo ważne, żeby mieszać łopatką, a nie mikserem, bo nie wyrośnie). Na koniec dodajemy przesiane kakao. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 175 stopni. Biszkopt przekrawamy na 2 części.

  2. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy pokrojone orzechy, mieszamy z resztą składników. Pieczemy w temp 180 stopni przez 30 minut

  3. . Odlewamy pół szklanki mleka, resztę gotujemy z cukrem waniliowym. Ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy mąkę i resztę mleka. Wszystko wlewamy do mleka i gotujemy budyń. Przestudzony budyń dodajemy do utartego masła.

  4. Przełożenie ciasta: biszkopt- masa-placek orzechowy-masa- biszkopt-polewa

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ulik81 06 października 2011 Witam.
Na jakiej wielkości blachy pieczemy biszkopt i placek orzechowy ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lasuch-09 05 czerwca 2010 Dzisiaj upiekłam. Ciasto jest pyszne i ładnie wygląda. Polecam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gosia29 04 kwietnia 2010 Potwierdzam ciasto jest przepyszne! Nie pamietam kiedy jadlam tak pyszne ciasto w tortownicy wyglada jak torcik polecam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń