Do góry

Desery Przepis na:

Masa marcepanowa sztuczna

Masa marcepanowa sztuczna

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 145

Dodano:

Odsłon: 16216

bardzo prosta

Składniki

1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagotować wodę z margaryną, wsypać mąkę. wymieszać, aż będzie odchodzić od ścianek naczynia. ostudzić. Wystudzoną dobrze masę zagniatać z pudrem (dosypywać stopniowo). W połowie mieszania masa robi się rzadka ale nie przejmujcie sie, dosypywać dalej. J użyłam zamiast barwników spożywczych galatetki zmielone w młynku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

orwima 15 lutego 2011 Ile ja się naszukałam przepisu na taką masę...! Dziękuję! Teraz mogę już wreszcie robić torty z taką masą; bardzo się cieszę. Dziękuję!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karo199 03 grudnia 2010 witaj beata1984! te cudeńka są cudne!ja właściwie nie jestem specjalistką od tortów,ale upichce coś od czasu do czasu na urodziny męża lub dzieciaczków. dlatego jeśli masz jeszcze jakieś fotki co można by ulepić z tej masy na torta dla dziewczynki to chętnie bym je obejrzała. z góry serdeczne dzięki!!!!pozdrawiam!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

beata1984 30 listopada 2010 czytałam też że takich ozdób nie można kłaść na bitej śmietanie bo sie rozrzedzi. I faktycznie, sprawdziłam w małej ilości na miceczce. Więc radzę uważać.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

musiaradka 29 listopada 2010 Ja już od dawna używam takiej masy do dekorowania tortów które piekę na zamówienie i jeszcze żadna klientka nie spostrzegła się że to sztuczny marcepan;)ja również do barwienia używam galaretek ale w tej wersji trzeba zużyć całą przygotowaną masę ponieważ nie nadaje się ona do przechowywania na dłużej. A co do surowej masy białej to bez obaw można ją trzymać nawet kilka tygodni w lodówce trzeba tylko pamiętać żeby była szczelnie owinięta folią spożywczą. Ja również robię sobie wcześniej kwiaty i inne takie do ozdoby i przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet ok miesiąca i nic się im nie dzieje:) Gorąco polecam zabawę z tą masą bo można naprawdę cudeńka stworzyć. A co do barwników polecam tylko te w proszku gdyż pasty rozrzedzają masę.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wiolka81 27 listopada 2010 Ej,niezłe to!!!napewno wypróbuje,dzięki!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń