Do góry

Desery Przepis na:

Masa orzechowa

Masa orzechowa

Autor: Smakosia1

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 13

Dodano: 11.04.2012

Odsłon: 4045

Pyszna, puszysto - kremowa masa, o niebiańskim smaku.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Orzechy wyłożyć na blaszkę i włożyć do nagrzanego piekarnika, można też wysypać na patelnię i podprażyć do momentu, aż zaczną pachnieć a skórka nieco przyciemnieje. Poczekać aż przestygną, wysypać na czystą ściereczkę, zawinąć, potarmosić w dłoniach - wtedy większość przypieczonej skórki z łatwością się wykruszy z orzechów. Tak przygotowane orzechy zmielić.

  2. W miarę miękkie masło utrzeć na pulchna masę.

  3. Żółtka z cukrem ubić na parze, również na pulchną masę.

  4. Po przestygnięciu wszystkich składników ostrożnie połączyć je ze sobą w kolejności: do masła dodajemy powoli i ostrożnie ubite na parze żółtka z cukrem ciągle ucierając. Następnie dodajemy Nutellę oraz zmielone orzechy.

  5. Potem bierzemy w łapki dużą łyżkę i czynimy swoją powinność zatapiając się w rozkoszy. A jeśli jeszcze coś w misce zostanie, to możemy tą masą przełożyć ewentualnie jakieś ciasto....:D:D:D

  6. Smacznego !! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Afrulu 18 kwietnia 2012 Ach Ty kusicielko,zrobię moim dziewczynkom,na pewno do ciasta nic nie zostanie :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biancorossa 13 kwietnia 2012 Z prawdziwym masełkiem lepiej smakuje niż z margaryną:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń