Do góry

Dania główne Przepis na:

Masaa

Masaa

Autor: fafiatko

Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 1611

Dodano: 23.04.2018

Odsłon: 449

Bakłażan w pomidorach po egipsku

Składniki

  • Porcja dla dówch osob: bakłazan
  • Pomidor 2 szt
  • Cebula
  • czosnek 4 ząbki
  • oliwa do smazenia
  • kumin, kolendra zmielona po szczypcie
  • chili papryczka lub w proszku
  • Sól
  • nać kolendry
  • sok z cytryny- 1 łyżka
  • tahina/ pasta sezamowa- łyżka
  • ryż 150g
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Można też jeść jako pastę kanapkową.

    Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyłam na oliwie, potem dodałam chili i czosnek pokrojone w plasterki.

    Gdy wszystko się lekko zrumieni dodałam pokrojonego w grubą kostkę bakłażana, szybko wchłonie oliwę ale nie powinno się dodawać więcej- bo wszystko wypije.
    Do podsmażonego prawie na suchej patelni bakłażana dodałam obrane pomidory pokrojone w kostkę. Dodałam też kumin i kolendrę.
    Gdy pomidory zaczną się rozpadać dodałam tahinę, odrobinę wody i sól.

  2. Po wyłączeniu ognia dodałam jeszcze nać kolendry i odrobinę soku z cytryny.
    Bakłażan w tej wersji jest lekki o kremowej konsystencji.

    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (39)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń